Източник: Reuters

С лесен тест само за 15 минути, който може да бъде проведен в домашни условия, се откриват първите признаци на болест на Алцхаймер, твърдят учени.

Той може да бъде попълнен и онлайн и проверява езиковите и мисловни способности,паметта, както и способността за разсъждаване. След като тестът е проведен, резултатите се предават на лекари, които ги анализират и помагат за откриването на ранни симптоми на когнитивни проблеми като ранно развитие на деменция или болест на Алцхаймер.

Д-р Дъглас Шейр, който е разработил теста заедно с колегите си от Щатския университет в Охайо, обяснява, че ако ранните когнитивни промени бъдат установени навреме, много по-рано може да се започне и лечение. Той допълва още, че учените са открили по-добро лечение и са наясно, че пациентите се повлияват много по-добре, когато то бъде приложено по-скоро. 

Въпреки че тестът не може да диагностицира деменция или Алцхаймер, той може да сигнализира на лекарите за наличието на проблеми, а те да започнат периодично наблюдение над конкретния човек. Изследователите виждат в иновативния тест ефективен метод за скрининг на голям брой хора.

Научният екип посещава 45 обществени събития в САЩ, по време на които моли хората да направят теста. Всички участници са над 50-годишна възраст, а общият им брой е 1047. При 28% от тях са установени когнитивни нарушения. 

Участниците са запитани за датата, тествани са вербалните им умения, помолени са да идентифицират картина, проверени са също така техните умения за изчисляване и разсъждаване, както и паметта им.

Четири на всеки пет души с проблеми в областта на познавателните и мисловни способности, ще бъдат открити с помощта на теста, а 95% от хората, които нямат подобни затруднения, показват добри резултати. 

Данните от проучването са публикувани в The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase