Снимка: Булфото

До седмица у нас може да бъде обявена грипна епидемия, опасяват се лекари.

"Има повишено търсене на медицинска помощ и при джипитата, и в болниците, особено в детските отделения", призна д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Медикът обяснява, че и в момента има доста заболявания, но тъй като по празниците статистиката не е съвсем точна, защото хората не ходят на лекар, специалистите не може да се ориентират съвсем точно, пише в. "Стандарт".

Според д-р Кунчев обикновено епидемията връхлита страната ни в средата на януари.

Лекарите в Бургас предупреждават, че грипна вълна се чака край морето след края на ученическата ваканция. От началото на следващата седмица вероятно ще има рязък скок на заболелите. Лекари обясняват, че вирусите вече са плъзнали и пред лекарските кабинети по цял ден има опашки. Прогнозата е, че щом учениците тръгнат на училище, ще има двойно повече болни. Медици не изключват възможността още през януари школата да затворят заради грипна ваканция.

Според наблюденията на специалистите у нас не са се появили по-екзотични вируси в сравнение с характерните за сезона.

Все още в страната ни няма и масово разпространение на грипа. Засега е имало само две потвърдени проби на грипни вируси - единият - тип Б, а другият - А. Има известно увеличение на случаите на респираторни инфекции, но грипна епидемия още няма, категоричен беше главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase