Източник: Reuters

Повече от 40 области в ДНК, които повишават риска от развитие на ревматоиден артрит, открива международен екип от учени.  Работата представлява най-голямото генетично проучване, провеждано някога – то включва 30 000 участници.

Учените сравняват ДНК на пациенти, които страдат от артрит, с тази на участници, незасегнати от заболяването, и установяват 42 „дефектни“ области, свързани с ревматоиден артрит. Учените смятат, че на база на новите открития могат да се разработят нови медикаменти за лечение на болестта.

Водещият изследовател – проф. Робърт Пленг от Медицинското училище в Харвард, сочи, че една от тези области, на която се дължи склонността към заболяването, се третира със съществуващ медикамент, създаден на принципа „опит – грешка“, а не е специфично разработен да лекува генетичния проблем.

Срещат се и твърдения, според които установяването на „дефектните“ генетични области на сложните заболявания, познати като „нуклеотидни полиморфизми“, не е от полза. Според тях има много малко или никакви доказателства, че „заглушаването“ на „дефектните“ области в ДНК с медикаменти може да облекчи симптомите. 

Според д –р Пленг обаче фактът, че той установява лекарство, което третира симптомите, появяващи се от специфични нуклеотидни полиморфизми при ревматоиден артрит, утвърждава този генетичен подход. Професорът смята, че той може да се прилага и при редица други заболявания.

Проучването установява още, че „дефектните“ области при пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, се срещат и при пациенти с някои видове рак на кръвта.

Данните от проучването са публикувани в сп. Nature. 

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase