Източник: Reuters

Хроничното възпаление на венците често е отговорник за необясними болки в колянните и други големи стави. До това заключение стига д-р Биссада от Cleveland State University. 

Заедно с екипа си, той изследва множество пациенти, страдащи от две заболявания, които смята за взаимносвързани: възпаление на венците и колянен артрит. При около 15% от пациентите учените установяват, че течността в колянните им стави съдържа бактерии със същата ДНК, като носената от бактерии, налични в устата им дентална плака.

Биссада разкрива, че венечните възпаления, предизвикани от зъбната плака, са достатъчно силни, че да доведат до проникване на зловредни бактерии в кръвта. Чрез нея те достигат до произволни части от тялото, но най-често се концентрират в телесните ставни капсули и водят до тежките им и хронични възпаления и развитието на множество видове артрит, включително и септичен артрит.

Септичният артрит се счита за извънредно обстоятелство, изискващо спешна медицинска помощ, понеже е в състояние да унищожи напълно дадена става в рамките на няколко дни и да разпространи инфекциозни агенти из цялото тяло. Макар случаите на сиптичен артрит да са относително редки, те са изключително агресивни и особено трудни за овладяване. Развитието на септичен артрит е възможно и без настъпване на сепсис - инфекция на кръвта.

Най-лесният начин за минимизиране на рисковете от подобни усложнения е адекватното третиране на налични венечни заболявания или цялостното им избягване, чрез поддържането на добра устна хигиена.

Проучването на д-р Биссада може да бъде открито в Journal of Clinical Rheumatology.

 

Повече полезна здравна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase