Източник: Reuters
fallback

Според ново проучване, проведено от изследователи от Университета в Кадиф, Уелс, аспиринът може да предостави най-ефикасното лечение за възпалено гърло, ако се стрие и се прави гаргара, без да се преглъща. Аспиринът е салицилат и помага за намаляване на болката. 

Повечето случаи на възпалено гърло се дължат на вируси, които са и основните виновници за простудата и грипа. В други случаи причина могат да бъдат и бактериални инфекции. 

Гаргарата с вода и аспирин помага за облекчаване на болките в гърлото за около шест часа. Учените обясняват, че този разтвор може да помогне и при запушен нос. 

Освен грип и настинка, други причини за възпалено гърло може да са алергии, сухота, дразнене, напрежение в мускулите, гастроезофагеална рефлуксна болест, инфекция с ХИВ и наличие на тумори. Експертите обясняват, че е важно да се установи причината за възпаленото гърло, преди да се пристъпи към какъвто и да е вид домашно лечение. 

Според центровете на контрол и превенция на заболяванията има няколко начина да предотвратим неприятното състояние, като спазване на добра хигиена на ръцете, да се избягва близък контакт с хора, които са болни от грип или настинка или имат инфекции на горните дихателни пътища, да не пушим и да не се излагаме на цигарен дим.

С малко почивка гърлото ще се възстанови за около една - две седмици, обясняват учените.

 

Повече полезна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Даола

преди 10 години

Напоследък непрекъснато рекламират капките за нос Ксилометазолин. Те са вредни: алергизират и дори могат така да повредят лигавицата на носа, че обонянието да се загуби. Това ми се случи и трая 1 година -добре че все пак обонянието ми се върна. Разтворимият аспирин е добро лекарство. При запушен нос и леки болки в ушите едно памуче овлажнено със спирт за около повини час в ухото също е добро средство - с тези памуци можете да разтриете врата си около сливиците и под ушите. Гаргара с лайка също

4

:-)

преди 10 години

Аспиринът е забранен за деца. Около 30% развиват синдром на Рей и умират.

3

vi kaem

преди 10 години

Напишете "платена статия"!И да им кажете, че сме нахитряли напоследък и не клиопаме хаспирина вече!!! Разбрахме, че е нож с две остриета! Те и за това измислят тези статии :-) гладни са ;-) сладури TIME UP :-D

fallback