Източник: Reuters

Изследване сочи, че канабисът се препоръчва и употребява от векове при проблеми със съня и през последните десетилетия, науката разкрива причините за това: освен огромния потенциал да лекува безсъние марихуаната въздейства по два познати начина на съня - на сънния цикъл и на дишането.

Тези действия се дължат на химични съединения в растението, познати като канабиноиди или по-специално фитоканабиноиди. Мощното действие на фитоканабиноидите върху човешкия организъм се обяснява с факта, че те са „растителни имитации”, структурно подобни на съединения, които естествено се синтезират и използват от човешкото тяло: ендоканабиноиди. Основният тип ендоканабиноиди са представени от молекулата анандамид – предавател на нервни импулси. 

Най-изучаваното съединение на канабиса – тетрахидроканабинол или THC, е структурен имитатор на анандамида и като такъв притежава силно влияние върху антистресовите механизми на мозъка. 

6 изследвания от 1973 до 2009 г. потвърждават, че дори страдащите от хронична инсомния заспиват много по-бързо и по-дълбоко след прием на THC, но дозата е ключова: след определена горна граница молекулата предизвика силно превъзбуждане, което възпрепятства заспиването.

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase