Източник: Reuters

Компютърните игри може да помогнат на възрастните хора да вървят по-стабилно, като спомагат за подобряване на баланса. По време на ново проучване, изследователите установяват, че участниците, които са преминали през специализирано обучение на мозъка, са в състояние да вървят с по-голяма лекота.

Ръководителят на проучването - Рене Смит-Рей от Университета в Илинойс, Чикаго, обяснява, че средната възраст на участниците е 83 години. Тъй като учените са наясно, че затрудненията започват да се появяват с възрастта, дадената интервенция се счита за успешна, когато развитието на тези затруднения бъдат прекратени.

За целта на проучването участниците са помолени да играят компютърни игри. Идеята е, чрез тях да се „тренира“ визуалната и пространствената им памет, а също така и способността за бързото вземане на решения. 

Анализите сочат, че след края на компютърните игри те са в състояние да се изправят и да вървят по-бързо, в сравнение с група участници, които не са играли. 

Според автора на проучването, за да има по-малкокогнитивни нарушения при процеса на остаряване, трябва да изправяме мозъка си пред различни предизвикателства.

Данните от проучването са публикувани в The Journals of Gerontology.

 

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase