Източник: Reuters

Балнеотерапията представлява третиране на здравословни състояния, чрез продължителен пряк контакт с вода от горещи минерални извори и други богати на минерали води.

Този метод се използва от древността - още преди времето на римляните, но хората далеч не са единствените същества, които знаят как да използват и да се наслаждават на земните блага. Японските макаци, известни още като „снежни маймуни”, често навлизат във вулканичните минерални извори през зимата – запазват телесната си топлина от студа и прекарват часове в отпускащо плаване.

При хората ползване на горещи минерални извори се препоръчва за подобряване на циркулацията, ускоряване на детоксикации, понижаване на стреса и против възпалителни заболявания. Техните води са богати на магнезиеви, серни и др. съединения, които се борят с няколко заболявания, като подхранват редица органи и системи и модулират собствените защити на организма – имунитета. 

Проучване от Journal of Rheumatology от 2008 г. разкрива, че съществуват 7 международни изследвания, които доказват ползата от балнеологични процедури при заболявания като остеоартрит и ревматоиден артрит.

Цялата статия може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase