Източник: Reuters

Д-р Иван Стаменов, педиатър-неонатолог, Медицински комплекс „Д-р Щерев” 

С настъпването на зимата рязко се увеличава заболеваемостта от остри инфекции на дихателната система при децата. Това е сериозен проблем както за родителите, така и за педиатрите.

В тази връзка е полезно да обсъдим някои възможности за укрепване имунитета на децата с оглед намаляване на заболеваемостта и избягване на рисковете от усложнения. Това е от особено значение за често боледуващите деца, защото повтарящите се инфекции на горните дихателни пътища и белите дробове в ранната възраст могат да доведат до трайни последици за здравето.

Известно е, че децата се раждат с непълно развита имунна система и тя съзрява функционално едва към навършване на 4 - 5 години. В ранна детска възраст организмът е с частично намален имуноглобулин А – един от основните фактори на защита в горните дихателни пътища, който достига нормални нива едва към 5-годишна възраст. Тази относителна недостатъчност се проявява с повтарящи се респираторни инфекции. При някои деца става дума за повече от 10 - 12 епизода годишно.

Родителите трябва да знаят, че децата могат да прекарат поне 5 - 6 вирусни респираторни инфекции в годината и това се смята за „нормално” от научна гледна точка, защото това е един естествен процес на съзряване на имунната система. 

Важно е да се знае, че детето се намира в състояние с намален имунитет след прекарана вирусна инфекция и особено след заразни заболявания като варицела и инфекциозна мононуклеоза. Това важи и за периода след прекарани банални вирусни инфекции – респираторно синцитиалния вирус, риновирусите и др. Изобщо всяка прекарана  остра инфекция води до временно намаляване на имунната защита. Подобен е ефектът и след задължителните имунизации.

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase