Снимка: Sxc.hu

Учени са на път да разработят контрацептив за мъже, който да намали производството на семенната течност. Изследванията по разработването на медикамента са в самото начало и са предвидени редица тестове, които да докажат безопасността и ефикасността му. Въпреки това учените смятат, че има надежда да се създаде революционен продукт, който да контролира раждаемостта.

Споделят, че това за тях е едно биологично предизвикателство. Докато при жените контрацептивът успява да спре отделянето на яйцеклетка, при силния пол противозачатъчното ще трябва да ограничи производството на сперматозоиди. За една секунда се отделят 1500 сперматозоида. По-ранни тестове показаха, че хормоналните методи действат бавно и имат много странични ефекти.
 
Опитите да се спре бързото производство на сперма е сложна задача, пред която са изправени специалистите. Противозачатъчните за мъже трябва да бъдат разработени, така, че да не увредят качеството на спермата и това да доведе до вродени дефекти при плода. Сперматозоидите се произвеждат в тестисите и се съхраняват в плътно навита тръба наречена епидидима.
 
При еякулация гладката мускулатура задвижва сперматозоидите от епидидима, чрез тръба наречена семепровод. Според доктор Вентура, водещ учен в тестовете, спирането на спермата ще действа като временна вазектомия, блокирайки два протеина, участващи в процеса на еякулацията. На този етап тези тестове със спирането на производството на сперматозоидите са правени върху мишки. Бъдещото хапче няма да навреди на либидото и мъжествеността, споделят специалисти пред Daily Mail.
 
Още интересни статии може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase