Източник: Reuters

За да бъдат здрави костите, децата трябва да приемат достатъчно калций. Всъщност, профилактиката на костното здраве започва много по-рано, още от пренаталния период, когато бременната трябва да се стреми да си осигурява храни, богати на този минерал.

Потребностите от калций при децата варират от 700 до 1300 мг според възрастта, като при децата между 1 и 3 години е 700, между 4 и 8 години – 1000 мг и след 9 до 18 години – 1300 мг.

Основният източник на калций в детска възраст е млякото, което е препоръчително да се използва вместо вода при приготвянето на супи и каши. Една чаша от 250 мл осигурява 300 мг калций. Подходящо е приготвянето и на всякакви видове десерти, използвайки прясно или кисело мляко, в комбинация със свежи плодове или натурални плодови сиропи, нишесте и други.

Българското сирене и кашкавал също са подходящи продукти, с които може да се набавя минералът – парче с размер на кибритена кутийка осигурява около 200 мг калций. За по-големите деца подходящ източник са и бадемите, а при алергия към белтъка на кравето мляко вариант е да се използва обогатено с калций соево мляко (осигурява също 300 мг на чаша ), тофу и се приготвят ястия от тази бобова култура (дава между 170 – 240 мг калций за 250 мл).

Други източници с по-малко, но добро съдържание на калций са: сардини (4 средно големи рибки съдържат около 250 мг калций общо), сьомга, шоколад, броколи, крем супи, приготвени с мляко, палачинки и гофрети, кремове, броколи, бадемово масло, лешници, бразилски орехи, замразено кисело мляко, меласа, сладолед, смокини, портокали, сусамов тахан, зеле кале, царевични питки, крема сирене.

 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase