Източник: Reuters

Денталният абсцес се появява, когато нервът и кръвоносните съдове, намиращи се в центъра на зъба, се възпалят. Обикновено това се дължи на гниене на зъбите, причина обаче може да бъде и друг вид увреждане на зъба. 

Образува се гной, а единственото място, през което тя може да изтече, е коренът на зъба. По този начин се появява напрежение на костта под зъба и той става чувствителен при допир.Болката може да варира от тъпа до интензивна и постоянна, а освен това може да засегне и едната страна на лицето. 

Как да избегнем появата на абсцес?

Най-добрият начин – да поддържаме зъбите си в добро състояние. Едно от условията е да не допускаме развитието на кариеси, а при наличие на такъв – да посетим зъболекар, за да го изчисти и пломбира. За да се избегнат кариесите, е необходимо да се ограничат сладките храни и напитки. 

Друго важно условие е да мием зъбите си поне два пъти дневно за не по-малко от две минути. Освен това, зъбите трябва да се почистват и с конец за зъби поне веднъж дневно. Важно е също редовно да се посещава зъболекарския кабинет, за да могат евентуални проблеми да бъдат открити и излекувани навреме.

Как да реагираме при дентален абсцес? 

Необходима е незабавна консултация със зъболекар, за да се пристъпи към лечение на зъба. Възможно е насъбралата се гной да започне да излиза от самия зъб. Понякога не може да се спаси зъбът, тъй като съществува голям риск абсцеса да се повтори. В тези случаи той трябва да бъде изваден.

Възможно е абсцесът да се спука и откъм венеца, което позволява на гнойта да се оттече. По този начин болката се облекчава, това обаче не трябва да отлага посещението при зъболекар. 

В случай на абсцес не трябва да се поставя топлина около засегнатото място, тъй като по този начин болката и подуването ще се влошат. Полезна би била противоположната стратегия – да сложим нещо студено на подутото място. 

Приемът на болкоуспокояващи може да бъде необходим, за да се облекчи болката, а в по-тежките случи може да се наложи и прием на антибиотици, които да намалят възпалението, преди да се пристъпи към лечение. 

Важно е да се знае, че дори и в случаите, в които гнойта от абсцеса изтече, е, че трябва да се консултираме със зъболекар.

 

Повече информация относно дентално здраве може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase