Източник: Reuters

Със своя плътен и приятен вкус, маковото семе е популярна хранителна и здравословна кулинарна подправка. То се добива от сухите плодове на сънотворния мак - Papaver somniferum, наричан по българските земи „афион”. 

Сънотворният мак е маслодайно растение, като семената му съдържат над 50% етерични масла, както и продукти за добиване на лекарства и опиум – млечният сок на чашката на мака съдържа десетки алкалоиди, включителноморфин и кодеин.

Древните египтяни са първите хора, за които са останали исторически сведения, че култивирали мака специално заради медицинските му приложения. Чрез арабските търговци, практиката се разпространила към Персия и Индия, които са най-големите производители на опиум в днешно време. Мак се отглежда и в много средиземноморски държави  - Турция, Франция, Италия, както и в обширни райони от Източна Европа, където най-често вирее в диво състояние.

Като хранителна добавка, маковото семе е мощен антиоксидант. Богатият му аромат се дължи на разнообразните мастни киселини и етерични масла, представляващи над 50% от теглото му. Олеиновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която понижава „лошия” LDL холестерол и повишва „добрия” HDL холестерол. Мононенаситените киселини намалява вероятността от развитието на сърдечносъдови болести и поддържат здравословни нива на кръвните липиди.

 

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase