Източник: Reuters

Желязото при децата е жизненонеобходимо. Дефицитът му рефлектира върху растежа и развитието им и води до анемия.

Желязото осигурява транспорта на кислород от белите дробове до останалата част от тялото, както и подпомага мускулите да усвояват кислорода.

 За да се избегне този проблем, е нужно да се познават ежедневните потребности на детския организъм от желязо и признаците, които сигнализират за дефицита му.

Дефицит на желязо се получава при бедно на него хранене и може да се прояви по много различни начини. При нея броят на пълноценни червени кръвни клетки намалява.

Един от признаците на анемия е придобиването на блед вид, което означава, че тъканите не получават достатъчно кислород, от което и губят специфичния си тен.

Дефицитът на желязо в дългосрочен аспект може да доведе до психични и физически отклонения, като проблеми с ходенето и речта, ето защо е от изключително значение да се елиминират условията за него.

Няма признаци, по които може да се предположи предстоящо развитие на дефицит. Когато се изявят признаци, по които да се разпознае, вече е налице анемия. За нея, освен бледия вид, са характерни още: физическа слабост, умора, вялост, липса на апетит, апатичност,раздразнителност, учестено дишане, аритмия, склонност към чести инфекции. Симптоми са възпаленият език и затруднението да се определи телесната температура. При странно поведение у детето, като желание да яде пръст, тебешир и други, също може да се мисли за дефицит на желязо. 

 

Останалата част от материала може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase