Източник: Reuters

Изследване на Бостънския университет разкрива, че плуването изисква повече енергия от карането на ски и планинския туризъм взети заедно. За един час плуване се натоварват множество мускулни групи – на ръцете, краката и гърба, като всяка от тях има различни енергийни нужди.

Следователно, различните стилове на плуване, натоварващи в различна степен тези мускулни групи, са основният ориентир за енергийния разход – броя изразходени калории.

Плуването по гръб, наричано още бекстроукима прилики със свободния стил – ръцете загребват последователно по продължение на тялото, а краката са изпънати и се повдигат и свалят ритмично. Разликата със свободния стил е, че се извършва по гръб и през цялото време главата е над водата. За един час плуване в този стил, при телесно тегло от 70 кг се изразходват 616 ккал, 80 кг – 715 ккал, а 90 кг – 813 ккал.

Плуването в стил бруст е най-популярно за развлечение и тренировка, но е избягвано от състезателите, понеже изисква повече енергия за скорост. Въпреки това, стилът е идеален за нови плувци, които не търсят скорост на обиколката. Брустът натоварва предимно раменете и бедрата. При тегло от 70 кг се горят 880 ккал за един час, 80 кг – 1021 ккал, а 90 кг – 1146 ккал.

Свободният стил и кроул включват последователни загребвания с ръцете, докато се лежи по корем, а главата е под водата. Всяка ръка извършва широко загребване по продължение на оста на тялото, докато ходилата са изпънати и се повдигат и свалят ритмично. Макар да е най-бързият стил плуване, енергийните му изисквания не се различават много: за един час кроул при тегло 70 кг се изразходват 880 ккал, 80 кг – 1130 ккал, а 90 кг – 1193 ккал.

Бътерфлай, известен още като „делфин”, е най-трудният стил за начинаещи и състезатели, но е най-подходящ за редуциране на излишно тегло. При него се натоварват еднакво и трите основни мускулни групи – ръце, крака и гръб. За един час бътерфлай при тегло от 70 кг се изгарят 967 ккал, 80 кг – 1123 ккал, а 90 кг – 1290 ккал. 

Още полезна информация на тема фитнес може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase