Източник: Reuters

Липсата на сън през седмицата често не е въпрос на личен избор, но мнозина смятат, че са по-ефективни в задачите си, ако работят от по-рано или до по-късно, а през уикенда „наваксват” пропуснатия сън. Лишаването от сън обаче предизвиква проблеми, някои от които са по-трайни за организма и не отшумяват след 1-2 дни здрав сън.

Д-р Вгонтзас и екипът му от Penn State University експериментира с 30 доброволци, поставени на специален режим, имитиращ натоварена работна седмица, последвана от уикенд с възможност за допълнителен сън. Учените оценяват здравето и способностите на доброволците в различните етапи на опита.

Резултатите сочат, че сънливостта на хората се засилва след ограничаване на сън, но се връща в нормалните нива след уикенда за почивка. Нивата на молекула, свързана с възпалителните процеси в тялото, интерлевкин-6,също нарастват, но се връщат много по-бавно към нормалната си концентрация след продължително лишаване от сън. Проведените тестове за когнитивни и умствени способности обаче показват значителен спад в умствените способности след лишаване от сън. Този спад в менталния капацитет се задържа повече около 10 дни след 4-дневно ограничаване на съня и около седмица при тотално лишаване от сън за 48 часа. 

Изследване на д-р Чиара Чирели от University of Wisconsin-Madison разкрива, че мозъкът е еднакво засегнат както от ограничаване на времето за сън с 2-3 часа, така и на пълната липса на сън за няколко денонощия. В статията публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences през  2010 г., тя и екипът и въвеждат и подкрепят с данни твърдението, че спането за по-малко от 6 часа в денонощието има същия ефект върху мозъка, като хроничната инсомния – безсъние.

Метаболитните нарушения, свързани с кръвната захар и предизвикани от липсата на сън се възстановяват след минимум 3-4 дни нормален, 8-часов сън. Ако това не се случи, тялото започва да страда от липса на енергия и макар запасите му да са достъпни, изпитва глад за още калории, които да му донесат енергия. Оттук идва е друг неприятен ефект на липсата на сън - допълнителните нежелани килограми.

Още полезна информация за емоционално здраве и сън може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase