Източник: Reuters

Настоящите методи за изследване на рака на дебелото черво са неадекватни и не успяват да установят близо 10% от колоректалните тумори. Такива са заключенията от ново проучване на Института Huntsman Cancer към Университета в Юта, САЩ, по време на което изследователите анализират данни от 127 000 души, подлагали на колоноскопия в периода между 1995 – 2009 г.  

Проучването разглежда как семейната история на заболяванията на всеки участник влияе на риска от развитие на рак на дебелото черво. С помощта на данните, учените се опитват да определят повишения риск за конкретния пациент, разглеждайки данни за негови близки и далечни роднини, при които има наличие нааденоми – полипи на дебелото черво, които водят до туморни образувания.  

От една страна, учените откриват завишен риск от развитие на заболяването, от друга обаче установяват, че изненадващ брой случаи на рак на дебелото черво остават незабелязани при настоящите методи на изследване. 

 Учените обясняват, че предраковите полипи например могат да бъдат отстранени хирургически, ако се открият рано, което предотвратява развитието на тумор. Поради тази причина експертите препоръчват колоноскопия на хората след 50-годишна възраст. 

Резултатите в никакъв случай не оспорват ефективността на методите за скрининг, но повдигат въпроса за необходимостта от агресивен такъв, за да може да се установят колкото се може повече случаи на заболяването. 

 Експертите обясняват, че заедно с настоящите скринингови техники, трябва по-задълбочено да се изследва рискът от развитие на рак на дебелото червопри роднини на пациента, получил такава диагноза или имащ наличие на напреднали аденоми. Трябва да се вземат предвид и размерът на полипите, степента на клетъчна аномалия, както и разположението на тумора в червото. 

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Cancer.

Още здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase