Личен архив

Д-р Стефан Константинов е завършил Медицинския университет в София през 1989 г., а през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология.

- Д-р Константинов, необходимо ли е НЗОК да се демонополизира и да влезе в реална пазарна конкуренция с други лицензирани дружества за доброволно здравно осигуряване?

- При ограничените пари, с които разполагаме поради ниския БВП, спрямо останалите държави от ЕС, най-ефективният вариант за нас е една здравна каса. Но това върви и с много ясна и последователна държавна политика и регулация.

При положение че държавата толкова години демонстрира невъзможността си да ги осъществи, съм склонен да дам предпочитание на вариант с няколко равнопоставени здравни каси. Осъществяването на подобна реформа обаче е сериозно политическо и икономическо изпитание.

Всички останали варианти са порочни, няма да доведат до по-добри резултати и вероятно единствено биха източили и без това неголемите финансови ресурси на системата.

 - Броят на болниците в България надхвърля 400, а западноевропейски държави с много по-голяма територия и население имат значително по-малко лечебни заведения. Необходимо ли е да съществуват болници, които и не предлагат медицински услуги на достатъчно добро ниво?

 - Големият брой на болниците е белег за неефективно изразходване на парите за здравеопазване.

Здравеопазване може да се прави и с малко на брой многопрофилни болници с модерни технологии, висококвалифициран и добре заплатен персонал, може и с множество болници от всякакъв тип и големина – разликата е в парите, които ще са необходими за постигане на качество. А нашите пари са твърде ограничени. Затова е неразумно да се разпиляват по този начин.

Що се касае до „достатъчно доброто ниво“ у нас се избра погрешен път за дефинирането му. Доброто ниво не се измерва с броя на лекарите, нито с наличните апарати в болницата. Поне не директно.

Доброто ниво се определя от обема излекувани болни и степента на тежест на заболяванията. Погрешно се определиха нива на компетентност на болнични структури, а не на цели болници и погрешно тези нива на компетентност се обвързаха с брой персонал и оборудване, а не с показатели от работата на болниците.

И за да стане още по-сложно, ще кажа, че необходимото „добро ниво“ в малкия град е едно, а в регионалния център, където се събира големият пациентски поток и тежка патология е друго. Опитът да се приложат еднакви критерии за всички и отказът да имаме ясна национална политика по отношение на болниците доведе до това в няколко големи града да имаме свръхпредлагане на болнични услуги, а в малки населени места пациентите да не могат да получат дори елементарно обслужване.

 

Цялото интервю прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase