Reuters

Администрацията по лекарствата и храните в САЩ одобри нов медикамент за лечение на два вида белодробна хипертония. Лекарствата са на фармацевтичната компания Bayer. 

Лекарственият продукт Adempas, познат още като riociguat, е предназначен за лечение на пулмонална тромбемболична хипертония - рядко заболяване, което се дължи на съсиреци в кръвта, които ограничават притока на кръв от сърцето към белите дробове. 

Одобреният медикамент също така може да лекува белодробна артериална хипертония. При това състояние артериите на белите дробове се стесняват, вследствие на коетосърцето ускорява своя ритъм. Симптомите и на двете заболявания са подобни и включват: задух, умора, чувство на изтощение, както и сърдечна недостатъчност. 

Медикаментът отпуска артериите, което увеличава притока на кръв и намалява кръвното налягане. Предназначено е да подобрява издръжливостта на пациентите. 

Първоначално Администрацията предлага медикаментът да бъде одобрен в дози, по-малки от максимума 2,5 мг – количеството, предложено от производителя. От Администрацията обясняват, че при начална доза от 0,5 мг и максимална 1,5 мг три пъти дневно, ще се постигне същия ефект, както при приемът на по-високата доза, а в същото време ще се намалят страничните ефекти, по-конкретно – прекомерното понижаване на кръвното налягане. 

Впоследствие обаче е решено, че това трябва да се определи от лекарите, а при одобрението на медикамента няма ограничение за максимална доза от 1,5 мг. 

Още интересна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase