Източник: Reuters

Определени гени, които се намират в Х-хромозомата, са сред новооткритите виновници за развитието на ревматоиден артрит. Това откритие би могло да обясни защо заболяването се среща по-често при жените, в сравнение със силния пол. Жените имат две X-хромозоми, а мъжете една X-хромозома и една Y. 

Специфичните гени на X-хромозомата са сред 14-те новооткрити гени и за двата пола, които могат да доведат до развитие на ревматоиден артрит. Те се добавят към 32-те вече установенигени, които също са свързани с повишен риск от развитие на заболяването на ставите. 

Според учените крайният резултат – 46, представлява по-голямата част от гените, които са свързани с развитието на ревматоиден артрит. Проучването би могло да доведе до разработване на нови методи на лечение на заболяването.

За целта му се изследват ДНК проби на повече от 27 000 души, страдащи от ревматоиден артрит, както и такива на здрави пациенти. Резултатите сочат, че генетичните вариации на повече от 45 области на генома определят предразположението на организма към тази конкретна форма на ставното заболяване. Това обяснява водещият автор Джейн Уортингтън, професор по хронични заболявания към Университета в Манчестър. 

Ревматоидният артрит е различен от остеопорозата. Той обикновено започва да се развива между 25- и 55-годишна възраст и се дължи на възпаление на ставите, което води до подуване, скованост, болка и намаляване на функцията им. 

Определящ фактор са също така околната среда,тютюнопушенето, храненето, бременността, както и наличието на различни инфекции. Тази форма на ставното заболяване засяга близо 1% от хората в световен мащаб. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Genetics.

 Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase