Снимка: архив, Reuters

Перспективата жените да стават майки и след навършването на 50 или 60 години бе подсилена от учени, които са открили как да "побеждават" менопаузата, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Нова техника за събуждане на спящи яйчникови фоликули е тествана върху малка група страдащи от безплодие жени, навлезли в ранна менопауза около 30-годишна възраст. Състоянието е известно като първична яйчникова недостатъчност и засяга около един процент от жените. Досега единствената възможност за тях бе ин витро оплождане с донорски яйцеклетки, което означава да отглеждат дете от друга биологична майка. Една от участничките в експеримента е родила здраво момче, а друга очаква дете.

Учените сега планират да проучат приложението на техниката и при други категории жени, като например пациентки, повлияни от лечение на онкологични заболявания, както и пострадали от безплодие на възраст между 40 и 45 години.

Методът е изпробван от специалисти от болница "Света Марина" в Кавасаки, Япония. Техниката, известна като ин витро активация, се състои в отстраняването и "раздробяването" на яйчника на късчета, които се третират със специални стимулиращи лекарства, за да се предизвика пълно съзряване на яйчникови фоликули, в които се развиват яйцеклетките. Обработените по този начин фрагменти след това се имплантират във фалопиевите тръби.

Учените са успели да извлекат годни за оплождане ин витро яйцеклетки от пет от 27-те жени.

Специалистите се надяват да открият начин за стимулирането на яйчниковите фоликули, без да се отстраняват яйчниците.

Изследването може да помогне не само на жени с проблеми, но и на такива, които искат да отложат майчинството за по-късна възраст.

Експерти по репродуктивна етика обаче настояват, че с подобна възможност не бива да се злоупотребява и да се "загърбва мъдростта на природата", която е решила кога е най-подходящото време за зачеване на жените.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase