Снимка: Reuters

Китайски хирург обяви, че е създал нос от ребрен хрущял на млад пациент, изгубил носа си при инцидент, и го е имплантирал под кожата на челото му, за да го приготви за трансплантация.

Това ще бъде първата по рода си операция в света, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайски медии, разпространили снимки на пациента, на чието чело "никне" новият нос.

Хирургът Гуо Чжъхуей от Университетската клиника към медицинския университет на китайската югоизточна провинция Фуцзиан е прекарал девет месеца в подготовката на носа, който ще присади на 22-годишния пациент.

Последният изгубил част от носа си при злополука през август миналата година. Тогава той не могъл да си позволи операция и инфекция разяла останалата част от хрущяла на носа му.

Сега хирургът ще отстрани новия нос от челото на пациента заедно с кожата, под която се намира, ще го обърне в правилната посока и ще го присади на мястото на разядения нос.

По света хирурзи са използвали хрущяли за изграждането на носове и са експериментирали със стволови клетки за "отглеждането на нос за трансплантация", но винаги новият нос е бил имплантиран преди трансплантацията на други части на тялото, примерно ръката, но сега за първи път носът се отглежда на челото на пациента.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase