Източник: Reuters

Според проучване на екип от университета на Мериленд, чаят е втората най-консумирана напитка в света, отстъпваща лидерската позиция само на водата.

Чаят, независимо дали е черен, бял или зелен, произлиза от едно и също растение – Camellia sinensis, което обяснява споделените им полезни качества: силни антиоксиданти, които забавят стареенето и понижават риска от инфаркт, благоприятстват оптималното тегло и са полезни в превенцията и лечението на ракови заболявания. 

Макар да имат много споделени полезни качества, те предлагат и някои уникални за всеки сорт.

Белият чай е най-добър за денталната хигиена. Според изследване, публикувано в Dental Research Journal, белият чай е толкова богат на естествени флуориди, че с редовния му прием може да се предотврати развитието на кариеси, натрупването на дентална плака и някои видове орален рак. Специфични за този тип чай са и някои антиоксиданти, които предотвратяват разграждането на еластина иколагена, което запазва кожата по-младолика и без бръчки.

Зеленият чай е доказан помощник в третиране на сърдечносъдови заболявания, отделяне на излишни за тялото течности, оздравяване на рани, контрол над кръвната захар и подобряване на мозъчната функция. Той понижава и оксидативния стрес върху кръвните липиди, което, от своя страна, намалява риска от образуването на съсиреци в кръвта, а те могат да доведат до инсулт, инфаркт, емболия и др. Според изследване, публикувано в световния журнал Nutrition and Cancer, зеленият чай предотвратява туморогенеза в тъканите на кожата, белите дробове, хранопровода, стомаха и червата.

Белият чай обикновено е по-скъп от зеления, понеже се състои от най-младите и нежни чаени листенца, които се събират в началото на сезона. И зеленият и белият чай се подлагат на минимална обработка, което означава, че съдържат много повече полифеноли от черния чай. 

Белият чай обаче съдържа от 30% до 60% по-малко кофеин от зеления и има по-мек и „цветен” вкус от горчивия зелен чай, което го прави много по-ценен.

Специалистите предупреждават, че и двата чая са противопоказни при бременни жени или кърмещи майки. Истинският зелен, черен и бял чай не трябва да се комбинира с лекарствени продукти като антипсихотици или лекарства за третиране на кръвното налягане. Дори за клинично здрави индивиди, дневният прием не бива да надвишава 3-4 чаши, понеже кофеинът в чая причинява безсъние, раздразнение, аритмия и замаяност.

 

Още полезна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase