Източник: Reuters

С падането на температурите зачестяват случаите на настинка и грип. Кихане, течащ нос, възпалено гърло, мускулни болки и упорита кашлица са най-честите придружители на подобни заболявания и твърде често за тях се приемат антибиотици – с или без лекарско предписание. 

 Антибиотиците обаче са безсилни да спрат грипа, понеже той е вирусно заболяване. Превантивната или неправилна употреба на антибиотични средства при грипни заболявания може дори да навреди, понижавайки имунната защита на организма. Това оставя тялото още по-податливо на заболявания и допринася за развитието на антибитичната резистентност.

 Ако се търси предварителна защита срещу вирусите, първото средство трябва да бъдечесънът. Същински титан в борбата с патогени, чесънът притежава антибактериални,антивирусни и противогъбични свойства. Учени смятат, че чесновото съединениеалицилин не само потиска растежа на патогени в човешкото тяло, но дори ги унищожава при контакт. Потентността на чесъна е най-висока, когато е суров, но дори готвенето на високи температури не може да отнеме напълно благотворното му действие. 

 Чайовете с ехинацея, джинджифил, лют пипер, бъз, лимон и мед също се използват и за превенция и за лечение. 

 Ехинацеята е силен поддръжник на имунитета - антибиотичният ефект на растението се дължи на ехинакозида, съединение сравнимо по сила с пеницилина, докато антибактериалният се дължи на ехинацеина - той възпрепятства действието на ензимахиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.Чайове с пипер или джинджифил предизвикват здравословно потене и се борят със запушените синуси.

 Лимоновият сок има антисептично действие и допринася с допълнителни запаси от витамин С. Препоръчва се по чаша от тези чайове да се пие всеки ден, като се редуват през 3-4 часа. 

 Антивирусните свойства на бъза са едновременно нежни за тялото и безпощадни за вирусите. Чай или сироп от бъз помагат за освобождаване и откашляне на секрета от белите дробове, като едновременно с това подсилват устойчивостта на организма. Биофлавоноидите са основния виновник за тези свойства, те успяват да сразят вируси във всички тъкани, в които ги срещнат и намаляват драстично интензитета на заболяването, както и неговата продължителност.

Повече полезна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase