Източник: Reuters
Човешките сетива отдавна са добре познати – вкус, обоняние, слух, осезание, зрение. Всички те могат да бъдат ясно дефинирани и изучени. Широко разпространено е също така и убеждението, че имаме и шесто чувство, свързано с интуицията, което обаче все още не е научно доказано. 
 
От друга страна учените идентифицират ново сетиво, което наричат „чувство за численост“(Numerosity), сочи ново проучване. Инициативата за провеждането му е подета от експерти от катедрата по неврология в Университета в Утрехт, Холандия. 
 
За целта те наблюдават какво се случва вмозъка на група доброволци, докато им се показват номера, точки или обекти. Анализът от наблюдението установява, че мозъкът използва повече енергия, за да обработи по-малък брой показани обекти. 
 
От друга страна, енергията, използвана за по-големия брой посочени номера, точки или обекти, е по-малка. 
 
Оказва се, че учените са открили ново сетиво, макар все още да не са напълно наясно какво точно представлява то и как ни служи. 
 
Ясно е, че не е шестото чувство, което обикновено се свързва с психично усещане, отнесено към връзката между живото, пространството и времето. В тази връзка има още много за тълкуване около явлението „шесто чувство“ и връзката му с интуицията. 
 
Макар „чувството за численост“ всъщност да не представлява шестото чувство в смисъла, който обикновено се влага, то е сетиво. Учените смятат, че идентифицирането му вероятно е първата стъпка към откриването на много други начини за възприемане и неосъзнато обработване на информация от мозъка. 
 
Данните са публикувани онлайн в Science Journal.
 
 
Повече информация за емоционално здраве може да намерите на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase