Източник: Reuters

Докато бъдещото бебе расте, организмът на майката търпи множество промени. Наред с типичните оплаквания за бременността като киселини, запек, бърза уморяемост, гадене и повръщане в началото и пр., бъдещата майка може да се оплаква често и от някои болки.

Кои са те?

1. Главоболие

Възможно е през бременността да се изпитва по-често главоболие. То може да се дължи на три-четири причини. Преди да се посегне към медикамент обаче бъдещатай майка трябва да се запита: първо, дали скоро е приемала вода и достатъчно ли течности си осигурява. Сега организмът й се нуждае от много повече течности, а всяко дори леко обезводняванеможе да продуцира главоболие. Същият съвет се отнася и по отношение на храненето – големите интервали между храненията са свързани с падане на кръвната захар и съответно главоболие. Дори и да не можете да се храните, създайте си навик на 2-3 часа да хапвате, макар и малко. Можете да се подкрепите с чаша сок, плод, бисквита.

Следваща тривиална причина е да не си давата сметка за това, че сте се уморили. Отделете малко време за почивка и намалете темпото, за да не се претовари организмът ви от двойния режим на работа, на който е подложен.

Ако сте се погрижили добре за потребностите на тялото от сън, почивка, вода и храна, стъпка е да измерите кръвното си налягане. В началото на бременността то е по-ниско от обичайното. В този случай приемът на медикаменти е безмислен. Може да помогне приемът на течности, айрян, допустимо е да се изпие дори чаша кафе, чай или кола. Те не са от най-препоръчителните продукти през бременността, но и ниското кръвно не е желателно да ви измъчва дълго, така че ползите и рисковете се балансират. Непременно си почивайте достатъчно и намерете време да се движите повече.

Ако тези мерки не помогнат в преодоляването на ниското кръвно, потърсете лекаря си за съвет.

Цялата статия прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase