Снимка: архив Булфото

Преразходът в болничната помощ към момента е 100 млн. лв., заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова. По думите й към средата на октомври ще бъде разблокиран целият резерв на Здравната каса. Той е в размер на 269 млн.лв, като целта е да се покрие част от преразхода.

Тодорова добави, че средства ще се спестяват от пера, от които това е възможно, като уточни, че не става въпрос за икономии. Спестените средства ще бъдат насочени към здравноосигурителни плащания, обясни, като посочи, че преразходът в извънболничната помощ е незначителен.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов отново припомни исканията на организацията държавата да плаща в пълен размер здравните осигуровки на категориите граждани, включително и децата, които осигурява. Той поиска да отпадне методиката, по която се плаща на болниците за извършена дейност и да има гъвкаво разпределение на средствата, както и по-добри условия за сключване на договори с НЗОК.

Следващата седмица ще се сформират екипите от НЗОК и от БЛС, както и графиците за предстоящите преговори по Националния рамков договор за 2014 год.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase