Източник: Reuters
Сънят повишава образуването на клетки, синтезиращи миелин, което спомага за правилното функциониране на мозъка, се установява в проучване. 
 
Миелинът обвива нервните клетки и е есенциален за тяхното функциониране. Той увеличава скоростта на предаване на нервния импулс и предотвратява неговото разпространение в грешна посока.  
 
Учените отдавна са наясно, че по време на сън се "активират" няколко гени. Все още обаче не е известно по какъв точно начин той влияе на тези клетки.
 
Изследователите от Университета в Уисконсин, САЩ, изследват активността на гена вoлигодендроцитите и установяват, че по време на сън генът, който е свързан с производството на миелин, е „активиран“. 
 
Според ръководителя на проучването, д-р Чиара Цирели, липсата на сън или хроничнотонедоспиване водят до развитие на множествена склероза. 
 
Експертът обяснява още, че дълго време учените фокусират вниманието си върху активността нанервните клетки в будно състояние и по време на сън. Оказва се, че „поддържащите“ клетки в мозъка също имат роля за функционирането на нервната система. 
 
Изследователите смятат, че тези открития биха могли да проправят нови пътища, за изучаване ролята на съня при развитието на мозъка и неговото възстановяване. Резултатите също така дават и допълнителна яснота относно множествената склероза – заболяване, при което се уврежда миелинът.
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Neuroscience.
 
Повече полезна информация за съня и емоционалното здраве четете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase