Източник: Reuters
Погледнете отблизо ноктите си! Излъчват ли сила и здраве? Или забелязвате бели ивици, вдлъбнатини или области с необичаен цвят или форма... Голяма част от тези и други неблагоприятни състояния на ноктите могат да бъдат избегнати с помощта на правилни грижи. Не трябва да се забравя, че някои от тях могат да бъдат симптом на медицинско състояние...
 
За ноктите: кое е нормално и кое не?
Ноктите ни са съставени от пластове протеин - кератин. Растат от основата на нокътя, точно под кожичките, а процесът е следният: новите клетки израстват, избутват старите, които се втвърдяват, уплъняват и излизат напред. 
 
Здравите нокти са с гладка повърхност, без точки или неравности. Цветът и консистенцията им са еднакви. Понякога по тях могат да се наблюдават вертиклани черти, които започват откожичките и стигат до върха на нокътя. Те се забелязват все повече с напредването на възрастта. 
 
Възможно е по ноктите да се появат някакви петна или неравности, вследствие на трамва. Този тип нарушения обаче израстват заедно със старите клетки. 
 
Не всички промени обаче са нормални. Трябва да се предприеме консултация с лекар в случаите, когато се забележи промяна:
  • в цвета на нокътя, като обезцветяване на цялата нокътна плочка или тъмни ивици под самия нокът;
  • във формата на нокътя, като извиване;
  • изтъняване или удебеляване;
  • отделяне на нокътя от заобикалящата го кожа;
  • кървене около нокътната плочка;
  • зачервяване, подуване или болка около ноктите.
 
Каква е правилната грижа за красиви и здрави нокти?
 
Трябва да ги поддържаме сухи и чисти. По този начин ще се предотврати развитието на бактерии, гъбички и други микроорганизми. Когато чистим, мием съдовете вкъщи или имаме досег със силни химикали, трябва да носим ръкавици. Не трябва да се прекалява и с времето, прекарано във ваната. 
 
 
Цялата статия четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase