Източник: Reuters

Трудова злополука, нелеп инцидент, сбиване, падане с колело... Ситуациите, в които е възможна загубата на един или повече зъби, са множество. Какви възможности за зъбното възстановяване съществуват?
 
Типът увреждане е ключов фактор за третиране на зъба. Ако той е напълно изваден, заедно с корена си, трябва да бъде поставен в съд със студено прясно мляко – то е с неутрална киселинност, викоко витаминово съдържание и е оптималната течност за съхранението му. Ако се стигне до стоматологичен кабинет в рамките на 30-40 минути със зъба, лекарят може да извърши процедура по възстановяване на целостта му в челюстта. Краткият прозорец, в който е възможно връщане на оригиналния зъб, е строго индивидуален, но дори и при съхранението му в прясно мляко, той не е по-дълъг от час след отделянето му.
 
В случай, че зъбът е счупен над венечната линия, зъболекарят може да извърши манипулации, за да запази самия зъб и да възстанови неговата повърхност и функция чрез поставяне на коронка.
 
Ако счупването е под венеца, най-доброто решение е изваждане на остатъка от зъба и поставянето на имплант, мост или сваляема протеза. Тези три решения се препоръчват пред оставянето на празно място между зъбите. Имплантът или протезата функционират като естествени  зъби, предпазват интегритета на челюстта и защитават от дентални и козметични проблеми.
 
Най-ефективните дентални импланти са титаниевите – подобни на винтове, които се наместват в челюстната кост от специалист. Върху тях се закрепят изкуствени зъби или коронки, които могат да бъдат подменяни многократно, без подмяна на основата-винт. Извество време след поставянето им се наблюдава процес на остеоинтеграция – естествено сливане на титаниевия имплант и костната тъкан на челюстите.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase