Източник: Reuters

Доц. Маргарита Бакрачева е психолог. Работи в Департамента по психолохия към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН).

 

- Доц. Бакрачева, как се отразява върху психиката периодът след дългата лятната отпуска?

 
Отражението е в две посоки – позитивната е, че през почивката успяваме да се разтоварим от натрупаните негативни емоции и стреса от ежедневието. Трудният момент е „връщането обратно” в действителността. Обикновено след ден-два имаме усещането, че изобщо не сме почивали. Това е свързано до голяма степен с влизането и излизането от роля. Можем да го използваме и в ежедневието, като разделим часовете спрямо ролите, които изпълняваме. Така ще можем всяко едно денонощие да си осигурим своеобразен „отпуск”.
 
- Можем ли да наречем есента типично депресивен сезон? Изобщо има ли сезонност при депресиите?
 
Сезоните, и най-вече времето, оказват влияние почти при всички хора. Липсата на слънце, скъсяването на деня, хладните и особено студените дни, дъждът, допринасят за минорното есенно настроение. Това се отразява и в смяната на цветовете на дрехите на хората по улиците. Ярките весели цветове се сменят от убити и тъмни. Освен психическото възприемане, това е свързано и с хормоналния баланс в организма.
 
- С какви стъпки всеки от нас може да си помогне, за да привикне отново към забързаното и стресово ежедневие?
 
Едно от малкото неща, които можем да контролираме сами, е начинът на прекарване на свободното време. Отделянето на половин час поне всеки ден лично за себе си и собствените предпочитания осигурява пространство за изчистване на натрупалите се напрежение и стрес. Можем да приемем личното си пространство, без значение с какво го запълваме, като собствен терапевтичен метод. Фитнес залата или кафето – активна или пасивна дейност – са ползотворни, когато подходим към тях предварително с нагласата, че ни разтоварват.
 
- По какво да познаем депресията, какви са нейните признаци? Всяка по-продължителна потиснатост, лошо настроение и липса на енергия ли е проява на депресия?
 
Депресиите като състояние са различни по произход, тежест и ход на протичане. Те са значително по-утежнена форма на състоянията на потиснатост и депресивните симптоми, които са нормални, обичайни и не са причина за тревога. Продължителността, която сигнализира за опасност, във всички случаи е повече от месец липса на всякакъв тонус и желание да правим каквото и да било и не само отказ, но и невъзможност  да участваме в собствения си живот по обичайния начин.
 
- Има ли спасение от депресията?
 
Депресията е преходно състояние дори и в най-тежките си форми. Съвременните медикаменти успяват да доведат до успешен контрол и преодоляване и на най-тежките форми, така че няма повод за притеснение. Що се отнася до депресивните ежедневни състояния, те отшумяват от само себе си.
 
 
Останалата част от интервюто може да прочете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase