Източник: Reuters

Къпането във водоеми през лятото е един добър начин да се разхладим, но за съжаление това удоволствие може да се окаже опасно за здравето. Едно от неприятните последствия, които крие къпането в плитчини и слабо оточни водоеми, е развитието на заболяването церкариален дерматит, който е по-известен сред хората като „дерматит на плувеца”.
 
Церкарият представлява вид хелминт, чиито ларви са причината за поява на характерното възпаление на кожата. Церкарият паразитира в организма на блатните птици. Яйцата му попадат във водата чрез ексрементите на птиците, откъдето след това продължават развитието си в сладководните охлювчета и няколко седмици по-късно се отделят от тях в огромни количества.
 
При къпане във водоеми, церкарият се прикрепва към кожата, впива се като не след дълго време загива като предизвиква локална алергична реакция. Обикновено паразитът навлиза в организма през места, където кожната повърхност е по-тънка и избягва такива с по-изразена кератинизация - например стъпала и длани. Децата имат особено нежна кожа и затова са изложени на по-голяма опасност при къпане в замърсени води.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase