Източник: Reuters

Спрей за нос, съдържащ съставка от люти чушки, може да помогне в лечението на острата болка при пост-херпесна невралгия, характерна за херпес зостер.
 
Спреят блокира сигнала в троичния нерв, който е отговорен за болката в областта на лицето. Тя е различна като усещане при всеки, но най-често се описва като парене, бодеж, силно пронизване и пулсиране.
 
Усложнението от херпес зостер засяга един на всеки 5 души. Тежката хронична болка при развитието на пост-херпесна невралгия може да продължи до 3 месеца. При по-тежки случаи продължава с години.
 
Рискът се увеличава с възрастта. Пост-херпесната невралгия засяга една трета от хората над 80-годишна възраст.
 
Конвенционалните лечения включват ниски дози антидепресанти и медикаменти.
 
Новият спрей, разработен Winston Laboratories в САЩ, съдържа капсаицин. Това е съединение, което се намира и придава пикантния и пиперлив вкус на лютите чушки.
 
Изследователите установяват, че именно това свойство на капсаицина има десенсибилизиращо нервите действие.
 
В проучването участие взимат 40 души с пост-херпесна невралгия. Те са разделени на две групи. Първата използва новия спрей в продължение на една седмица два пъти дневно, втората група е плацебо.
 
Резултатите показват 40% спад на болката и подобряване на съня при доброволците, използващи спрея за нос, съдържащ капсаицин.
 
Херпес зостер е остро вирусно инфекциозно заболяване, което се характеризира с болезнен и характерно разположен кожен обрив. Дължи се на реактивиране на вируса на варицелата при имунокомпрометирани или много възрастни болни. Херпесните вируси се активират и при прекомерно излагане на слънчева светлина.


Още полезна актуална информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase