Източник: Reuters
fallback

Атеросклероза - втвърдяването на артериите и загубата на тяхната еластичност може да има тежки последствия, като сърдечен удар или инфаркт. Въпреки че съществуват медикаменти, с чиято помощ може да се премахне част от натрупаната по вътрешните стени на артериите плака, не всеки е готов да ги приема заради страничните им ефекти.
 
Подобренията в начина на живот и воденето на по-здравословно ежедневие определено могат да помогнат, но скоро ще се появи и нова алтернатива: геннодифицирани домати.
 
Доматите, създадени от изследователи в американския медицински колеж “Дейвид Гефен“, са модифицирани да синтезират пептид, аминокиселинно съединение, познато като 6F. Този пептид имитира успешно намаляващи плаката механизми на ApoA-1, който е основният белтък на HDL - “добрия“ холестерол.
 
При включване на този продукт само веднъж седмично в менюто на застрашени от подобни проблеми се очаква „терапевтичният домат“ не само да намали значително нивата на атеросклеротична плака, но да намали и риска от артериални възпаления и съответно сърдечносъдови заболявания.
 
6F белтъкът е много по-ефективен от ApoA-1 молекулата, която имитира и се приема само чрез консумиране на специалните домати – не е необходимо белтъкът да се изолира, пречиства или да се приемат специални медикаменти.
 
Предотвратяването на сърдечносъдови проблеми никога не е било по-вкусно.

Още любопитна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Trial

преди 10 години

Малко информация какви са последиците от ГМО:blog.zepir/en/blog/view/id/113/Rusnaci-shte-izlychvat-eksperiment-pokazvasht-posledicite-ot-GMO.html

11

Sando

преди 10 години

Трябва да се измислят такива,които да предпазват от бременност та да не се раждат такива идиотчета и да пишат каквото им роди тиквата.

10

Trial

преди 10 години

Е*ати смешната статия! Тия пропаганди на някой, дет' ще им повярва!

fallback