Източник: Reuters

Алергията предизвикана от никел представлява най-често срещаната контактна алергия. Специалисти смята, че около 10% от населението страда от такъв вид сенсибилизация.

Сребристо-белият никел и неговите соли се срещат почти навсякъде в природата. В индустрията обикновено се използва като сплав и се открива преди всичко в бижутата, металните копчета, катарами на коланите и рамки на очила. Освен това металът се открива в импланти, козметика и дори хранителни стоки.

Алергичните реагират дори на малки количества никел. Характерни симптоми са сърбеж, зачервяване, оток, образуват се малки мехурчета и папули върху участъка от кожа, който е бил в досег с метала.

Най-висока честотата на алергия към никел има сред младите жени. Причина за това е ранното пробиване на ушите, тъй като колкото в по-ранна възраст се започне използването на никелови бижута, толкова по-тежък е проблемът с този вид сенсибилизация.

Различни козметични продукти като сенки и спирали за очи също могат да съдържат никел. Обикновено се касае за количества, които нормално не могат да отключат алергия, но за някои много чувствителни хора използването на тези козметичните препарати носи проблем.

Повече за алергиите можете да научите от Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase