Източник: Reuters

Първата по рода си интерактивна карта на Европа, маркираща опасните зони за страдащи от различни видове сенна хрема, вече се разпространява свободно от Виенския медицински университет.

Сенната хрема, позната още като алергичен ринит или полиноза, е алергична реакция към тичинковия прашец на треви, цветя и дървета. Може да се проявява през всички сезони, когато има цъфтящи растения и така някои хора целогодишно страдат от нея. Често се съпровожда от астма, копривна треска и по-тежки усложнения.
   
Учени от Австрия, Франция и Сърбия са започнали създаването на база данни за атмосферните стойности на полен от плевела Амброзия - Ambrosia psilostachya. Този неравномерно разпространен в северното полукълбо плевел цъфти от август до октомври и предизвиква множество проблеми у алергичните към поленовия му прашец в този период.

Данните, натрупвани между 2009 и 2012 г. показват, че хора с алергия в Сърбия започват да се оплакват при поленов индекс (брой полени на един кубичен метър въздух) 37,7; в Австрия при 9,5 и във Франция при 5,2.  Оказва се, че на колкото по-висок поленов индекс е излаган човек през живота си, толкова по-толерантен става към дразнителя.

В Сърбия плътността на полените е в пъти по-висока отколкото в Австрия и Франция. Средно статистически, годишният индекс за Сърбия е 5800 (измерено във Войводина), за Австрия е 1760 (Бургенланд) и 1130 за алпийския регион на Франция.

Картата помага с това, че информира хората с алергии за поленовия индекс в различни географски райони. Според данните, ако един австриец, страдащ от алергична астма, реши да пътува до Сърбия, това значително би влошило състоянието му през периода на цъфтеж, докато, ако отиде във Франция би усетил облекчение на симптомите си.

Целта на проекта е да събира и обновява данните си за поленова опасност по регион и да ги предоставя на милионите европейски граждани, страдащи от това състояние.

Информираността ще доведе до сериозен спад в клиничните прояви на алергичната реакция, която, ако бъде изострена от рязко повишаване на контакт с алергена, може да доведе до застрашаващи живота пристъпи.

Още полезна информация за влиянието на средата върху здравето можете да прочетете в рубриката "Еко среда" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase