Източник: Reuters

И Великобритания засилва контрола над електронните цигари. От следващата година, законът ще гледа на тях като на лекарствени средства, съдържащи никотин. Те ще могат да се купуват свободно, но в аптеките. Личните лекари ще ги предписват, подобно на никотиновите лепенки, с цел отказване от тютюнопушенето.

Въпреки че електронните цигари засега се приемат за по-безопасни от пушенето на тютюневи изделия, те съдържат потенциално опасни вещества, чиято безвредност за организма все още не е изследвана и доказана.

Факт е, че употребяващите електронни цигари вдишват не дим, а пара. С тази пара се поема никотинът, в съдържание, което се избира. Съществен въпрос, който стои пред науката е: какво се случва, когато пушачът вдиша само никотина, без катраните, които се съдържат в обикновените цигари. Дали ефектът от премахването на катраните ще повлия добре или зле здравето тепърва предстои да се разбере. В България употребата на електронни цигари е законна и те се предлагат свободно като търговски артикул. Дали е така по света?

Обединеното кралство е сред държавите, които налагат само рестриктивни мерки с оглед да контролират по-лесно продукта. Френският здравен министър наскоро забрани пушенето на електронни цигари на обществени места. За тях важат същите ограничения, като за обикновените цигари. Канадската здравна администрация, предупреждава че при проведени от нея клинични тестове, е отбелязана голяма вероятност за никотиново отравяне при използването на продукта. Там електронните заместители на цигарите все още не са забранени, но правителството предупреждава гражданите си да ги избягват.
Други държави, като Норвегия, Сингапур, Бразилия, Египет, Мексико и Хонконг, са наложили тотална забрана на продукта, както за употреба, така и за разпространение. В Австрия и Дания, електронните цигари се продават само в аптеките и срещу рецепта. В Норвегия продажбата е забранена, но законът позволява да се ползват, ако се доставят от чужбина за лична употреба.

Разпоредбите не са напразни: контролът върху сравнително новия продукт е твърде слаб в момента. При рутинна проверка на стоката в Обединеното Кралство, само в една пратка от един и същ вид и марка електронни цигари, са били открити недокументирани вариации от над 25% никотиновото съдържание на устройствата.

Още здравна информация, свързана с тютюнопушенето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase