Източник: Reuters

Натрапчивите мисли за самоубийство могат да бъдат заразни, особено сред подрастващите според ново проучване, публикувано в журнала на Канадската медицинска асоциация (CMAJ).

За изследването екип учени, начело с д-р Иън Колман, доцент в Канадската изследователска катедра по психично здраве, събира и анализира данни от над 22 000 доброволци на възраст между 12 и 17 години.

Резултатите сочат, че съществува огромен риск тинейджърите на възраст 12 до 13 години, които са се сблъскали с новини за самоубийство, да започнат да обмислят да прекратят живота си. Според изследването дори не е необходимо подрастващите да са били емоционално свързани със самоубилия се, за да развият натрапчиви суицидни мисли.

"Когато някой умре, особено млад човек, той е описван от любимите си хора в медиите и в социалните медии с възторжени, романтични слова. Често се споменава колко ценен, добър и красив човек е бил. Подобно говорене впрочем е напълно нормално за починал човек, но е особено опасно, когато починалият е посегнал сам на живота си. Ако уязвими младежи четат или слушат за самоубил се, те започват да желаят техните близки да говорят и да се чувстват по същия начин за тях”, коментира изследването д-р Иън Колман. В доклада му се подчертават и лошите последствия от твърде голямото внимание, отделяно на отделни случаи на самоубийства в обществото.

„Получените резултати ясно подкрепят хипотезата за самоубийството като зараза, особено сред по-младите юноши“, допълва д-р Колман. С напредването на възрастта рискът от появата на натрапчиви суицидни мисли намалява значително.
 

Още полезна информация за психичното здраве можете да намерите в рубриката "Емоционално здраве" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase