Източник: Reuters

На пазара за причудливи приумици, превърнали се в машини за правене на пари, се появи поредната джаджа – устройство за дистанционно мониториране на активността на домашния любимец. То е напълно незабележимо, поставя се в нашийника на кучето и събира тихо данни, които в края на деня изпраща по безжичен път на мобиления телефон на стопанина.

Създателите твърдят, че мониторирането на здравето на четириногия приятел е предпоставка за подобряването му. Според тях технологията може да удължи живота на кучето с години. Следенето на жизнените показатели на домашния любимец, например по време на разходка, може да разкрие сърдечни проблеми в ранен етап, което чувствително ще подобри превенцията във ветеринарната медицина.

Устройството може да бъде използвано и за проследяване на ефекта от едно или друго лечение. Също така, ако кучето е ухапано от кърлеж, то става много по-активно и неспокойно от обичайното, чеше се усилено и скимти – всичко това се улавя от сензорите в устройството и се докладва на стопанина, дори и той да не е наблизо. Фирмата разработва и уеб портал, в който ветеринари могат да влизат и да следят състоянието на пациентите си.

Това е поредното устройство, предназначено за дистанционно мониториране на най-добрия приятел на човека. Миналата година на пазара бе пуснат уред, който с помощта на GPS показва във всеки момент жизнените показатели на кучето и неговото местоположение. Новото обаче е с по-голяма медицинска насоченост – акцентира върху здравето на любимеца.

Още любопитни новини на тема здраве можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase