Източник: Reuters

Tribulus terrestris, по-известна у нас като трибулус или бабини зъби, е една от най-древните медицински билки. Богатият и разнообразен състав от биологично активни съставки – алкалоиди, стреоидни сапонини от фуростанолов и спиростанолов тип, и флавоноиди, й придават редица ценни медицински свойства – диуретично, антиинфекциозно и др.

Още древните римляни и гърци забелязват, че билката укрепва мъжката физика. През последните 30 години в тази насока са извършени множество химични анализи и клинични проучвания, които детайлно описват клиничния й ефект и установяват на какво точно се дължи той. Голяма част от тези анализи и проучвания са проведени у нас, в България.

Оказва се, че най-голямо физиологично значение имат стреоидните сапонини. Това са диоцинът, протодиосцинът др. Лабораторни изследвания са показали, че те повишават нивата на лутеинизиращия хормон, тестостерона, дихидротестостерона и дихидроепиандростерона. Това откритие води до лавина от клинични проучвания, изследващи ефикасността на различни екстракти от билката при еректилна дисфункция, „мъжки климакс“, загуба на мускулна маса и др. Билката привлече вниманието и на производителите на хранителни добавки, заинтригувани от високата й клинична безопасност и свойството й да повишава мускулната маса.

Мъжете в България са особено облагодетелствани от природата. Оказва се, че именно виреещите у нас разновидности са най-богати на физиологично активни сапонини. Българската билка се е превърнала в златен стандарт за трибулус терестрис и се изнася в големи количества за Северна Америка и Западна Европа, къде се използва за производството на хранителни добавки, предназначени за бодибилдинг – задължителна част от рутината на професионалистите, а и немалка част от по-напредналите фитнес ентусиасти. По-голямата част от тези продукти са скъпи, особено за българските стандарти.

Българските фитнес маниаци обаче, са сред малкото в света, които имат достъп до неограничени количества от билката в насипен вид. И не просто билката "бабини зъби", а най-богатите на сапонини вариетети. Трибулусът се отпуска свободно в аптеките и може да бъде успешно използван за заместване на по-скъпите хранителни добавки, получавани от него.

Добавките имат предимството да са стандартизирани. Съдържанието на всяка таблетка, капсула и лъжичка e точно дефинирано, което позволява на трениращия точно да дозира приема си, да следи ефектите от една или друга доза и да я коригира, ако е необходимо – било с цел усилване на ефекта, било то за понижаването му. Трябва да се има предвид, все пак, че макар и напълно легални и високо безопасни, стероидните сапонини не могат да бъдат приемани в неограничени количества без риск от странични ефекти. Точното дозиране на храната и хранителните добавки – аминокиселини, протеинови шейкове, азотни бустъри, креатин и още много други, е задължително за бодибилдинга на високо ниво. Приготвянето на чайове от насипна билка изключва тази възможност, поради което е непрепоръчително за хората, които имат високи цели и са готови да демонстрират необходимата дисциплина, за да ги постигнат.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase