Източник: Reuters
fallback

Веществата, които приемаме с храната, оказват влияние върху синтеза на допамин в организма ни, а оттам и върху нашето настроение. Допаминът е важен невротрансмитер и хормон, който отговоря за поведението, мотивацията и концентрацията, за по-добрата ни памет и способността ни да изпитваме удоволствие. Ниската допаминова активност води до депресия, влошена функция на запаметяване и невъзможност да се справяме с проблемите. Ето защо поддържането на постоянно ниво на допамин в кръвта е от изключително значение за нашето физическото и психическо здраве.

Въпреки естествената ни нужда да посегнем към нещо сладко, когато настроението ни рязко се влоши, бисквитките с шоколад не са най-доброто решение на проблема. Съществуват редица по-здравословни средства, повишаващи синтеза на допамин, които не само ще ни направят по-щастливи, но и ще ни предпазят от чувството на вина след това.

Първото, което можем да направим, за да си осигурим добро разположение на духа, е да си приготвим чаша ароматно кафе. Според проучване, публикувано през 2011 г. в Archives of Internal Medicine, консумацията на две чаши кафе на ден понижава с 20% риска от депресия при жените. Полезните му свойствата се крият в кофеина, който повишава отделянето на двата хормона на щастието – допамин и серотонин.

Богатите на протеини храни, каквито са ядките, съдържат голямо количество триптофан – аминокиселина, която участва пряко в синтеза на серотонина. 30 грама кашу, шам фъстък или бадеми ни помагат да набавим дневната си доза от ценната аминокиселина.

Плодовете и зеленчуците са не по-малко важни за доброто ни настроение. Според проучване от 2013 г. нивото на каротеноиди в кръвта на оптимистите е с 13% по-високо, от това на песимистите. Богати на пoлезните антиоксиданти са оранжевите зеленчуци като морковите, тиквата и сладките картофи.

Японски учени са доказали, че консумацията на храни с високо съдържание на фолиева киселина (витамин В9) намалява риска от депресия. В една порция сварена леща се съдържат около 350 µg от този витамин, което е и препоръчителният му дневен прием.

За радост на мъжката аудитория, според проучване, публикувано в сп. Neuropsychopharmacology, бирата също е в състояние да повиши количеството допамин в кръвта. 

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

Има едни гъби, дето растат покрай Говедарци- апнеш 2-3 и се смееш, смееш....

2

Шоколад

преди 10 години

ШОКОЛАД!!!

1

WASILISQNISGERMANI

преди 10 години

АКО БЪЛГАРИНЪТ СИ КУПУВА РЕДОВНО ХАЙВЕР....СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ЩЕ СЕ УСМИХНЕ...

fallback