Снимка: Reuters
fallback

Консумацията на 5 чаши кафе дневно може да доведе до увеличаване на телесното тегло и риск от диабет. До този извод стигат австралийски изследователи.

Те откриват, че определен полифенол, наречен хлорогенова киселина, открит в кафето може да има негативен ефект върху здравословното състояние, ако не се консумира с мярка.
 
За умерен се счита приемът на кафе средно около 3 чаши дневно. В тези случай ефектът на кафето даже е полезен. Съществуват данни, че то може да намали риска от сърдечносъдови, респираторни заболявания, инсулт, травми, диабет и инфекции.
 
Скорошно проучване, публикувано в European Journal установява, че умерената консумация на кафе вероятно намалява риска от деменция с 60%, както и риска от Паркинсон.
 
Рискът от диабет и затлъстяване при консумация на кафе идва от прекаляване с дневната му доза, категорични са изследователите. При клинични изпитвания те установяват, че не консумацията на калорични храни, а комбинирането им с голямо количество кафе води до затлъстяване и наднормено тегло.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

24g.

преди 10 години

... сега ли ми го казвате :D късно :Д

14

Barista

преди 10 години

А това на снимката пък ако е кафе.... Иначе да - в америка пият т. нар. шварц кафе, което е на светлинни години от еспресото. Там се разхождат с едни кофи и пи цял ден лочат "кафе".

13

Parcuc

преди 10 години

Какво е мерилото за чаша кафе ве, моето кафе е по 2-3 пръста преко сили - това на чаша ли се равнява ?

fallback