Снимка: Reuters

Хората с висок коефициент на интелигентност са по-склонни да филтрират несъществената информация. Те не забелязват движението на големи предмети, но са добри в разпознаването на малки движещи се обекти.

В проучване взимат участие 53 души, които са подложени на прост визуален тест, който се изразява в кратки видеоклипве с движещи се черни и бели кръгове. В някои от клиповете кръговете са по-малки в други запълват целия екран.
 
Задачата на доброволците е да определят посоката на нарастване и големината на кръговете.
 
Участниците полагат и стандартен тест за интелигентност.
 
Резултатите от проучването показват, че доброволците с по-високи резултати на IQ теста забелязват по-бързо движението на малките кръгове и по-бавно движението на големите изображения.
 
Според изследователския екип причината хората с висок коефициент на интелигентност да локализират дребните детайли и предмети е фактът, че мозъкът им може да филтрира големите разсейващи движения и се концентрира върху новите и дребни детайли.
 
Проучването дава яснота за това как мозъкът в дадени ситуации работи по-ефективно, което е причината за по-високия коефициент на интелигентност при някои, обясняват специалисти.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase