Източник: Reuters
fallback

Премахването на биреното коремче, което обременява сърцето, и поддържането на физическа активност на средна възраст намаляват риска от сърдечна недостатъчност и хоспитализации, съобщават американски изследователи.

В рамките на дългосрочно проучване, те проследяват физическата активност и здравословното състояние на 9050 мъже и жени. За 8-годишния период на проучването, участниците, поддържали добра физическа форма чрез фитнес, по-рядко биват хоспитализирани поради сърдечносъдови проблеми от по-пасивните им връстници.

Анализирайки резултатите от проучването, д-р Амбариш Падни от Университета в Тексас стига до извода, че рискът от сърдечна недостатъчност през 60-те и 70-те години от живота може да бъде силно понижен чрез спорт, започнат на средна възраст или по-рано. Влиянието на високата физическа активност върху общото здравословно състояние е добре известно от десетилетия насам, но това е първото проучване, което измерва количествено ползите от нея по отношение на сърдечносъдовата система.

Средната възраст на участниците в проучването е 48 години, 15% от тях са жени. В началото и в края на изследването всеки участник преминава кардиореспираторни тестове. Изследователите откриват ясна връзка между физическото състояние на участниците и сърдечносъдовото им здраве:

  • висока физическа подготовка – хоспитализации поради сърдечносъдови причини – 0,30%;
  • средно ниво на физическа подготовка – 0,65%;
  • ниско ниво на физическа подготовка – 0,75%;
  • много ниско ниво на физическа подготовка – 0,83%.


Учените установяват, също така, че преминаването от една категория в по-висока намалява риска от сърдечна недостатъчност в напреднала възраст със 17%. Те подчертават, че такова подобрение се постига само чрез дълготрайно повишаване на физическата активност.

Важен извод от публикувания труд е, че сърдечната недостатъчност е пряко следствие от ниските физически възможности на организма, а не следствие от външни фактори, които имат относително малък принос към развитието й. Все още не са изяснени всички механизми, чрез които спортът и тренировките подобряват здравето и в частност сърдечносъдовото здраве. 

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Иванов

преди 10 години

Намаляването на чалгата, алкохола и скапаната храна са полезни за мозъчните гънки. По - малко порно, повече книжки и спорт също били полезни. Така казват :-)

1

Анонимен

преди 10 години

От вашето заглавие разбрах, че тренировките на средната възраст предпазват сърцето, но не разбрах как да си тренирам средната възраст .Може ли да си пишете по-грамотно заглавията и статиите?

fallback