Снимка: Reuters

 Нормалният менструален цикъл продължава около четири седмици, а кървенето обикновено трае между три и седем дни. Менструалните цикли могат да се изменят с възрастта. Това не трябва да е повод за паника, но налага жената да обърне внимание на здравето си.

 
Какво означават различните отклонения от нормалния менструален цикъл?
 
Закъсняване на цикъла
 
Освен тривиалния случай – бременност, закъсняването на цикъла може да бъде сигнал за хормонални промени и дисбаланс, които изискват сериозни медицински грижи. Други причини за нерегулярности в цикъла могат да бъдат силен психичен стрес, внезапна загуба на тегло, интензивно физическо натоварване. Обичайният заподозрян, обаче, са пероралните контрацептивни таблетки. Известните вариации в хода на менструалния цикъл след дългогодишен прием на перорални контрацептиви не са повод за притеснение. Ако цикълът закъснява без някаква явна причина е необходима консултация с лекар.
 
Кървене „не когато трябва“ или след секс
 
Кървенето между два цикъла, т.е. в период, когато не би трябвало да настъпва, налага незабавна консултация с наблюдаващия гинеколог, защото може да е симптом на инфекциозно заболяване, анатомични аномалии в шийката на матката като полипи или, в по-редки случаи – тумор в областта на таза. В някои случаи приемът на перорални контрацептиви води до вагинално кръвотечение. Това може да наложи промяна в избора на контрацептив.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase