Снимка: Reuters

 Китайска билкова формула намалява горещите вълни, свързани с менопаузата

 
Приемът на китайски билки може да намали някои от характерните симптоми при менопауза. Изследователи от университета на Хонконг установяват, че отвара от смесица от китайски билки, наречена Exd намалява горещите вълни при менопауза.
 
Exd е комбинация от листа, стъбла и корени на шест различни лековити растения. Те се преработват в гранули и се опаковат в пакетчета за чай.
 
В проучване взимат участие 108 жени в менопауза, които се оплакват от горещи вълни. Доброволките са разделени в две групи. Първата пие билковата отвара от китайски билки два пъти дневно в продължение на 12 седмици, а втората е на плацебо.
 
Резултатите показват намаляване на горещите вълни с 62%, при приемащите отварата от китайски билки. Нивата на хормоните не се променят.
 
Няма наличие за странични ефекти при приемането на китайските билки, като нарушение на бъбречната функция, черния дроб и пр.
 
Резултатите от проучването са публикувани в The Journal of The North American Menopause Society.
 
Менопаузата е естествен биологичен процес, а не заболяване. Макар, че е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, тя не е краят на младостта и сексуалността. Днес голямата част от жените прекарват половината от живота си след менопаузата.
 
Тя представлява серия от промени, които започват след 40 години и продължават до 60 години.
 
Някои симптоми, каквито са горещите вълни и колебанията в настроенията, са временни и отминават при приспособяване на организма.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase