Снимка: Reuters

Какво е холестеролът?

 
Често тълкуваме холестерола с лошите мазнини, които консумираме... Истината е, че холестеролът е мастна субстанция, която се синтезира в собственото ни тяло. 75% от холестерола, който циркулира в кръвта ни, се отделя от черния ни дроб. Останалите 25% постъпват чрез храната. Холестеролът ни е необходим. Неговите нормални стойности подпомагат функционирането на клетките. Лошото е, че понастоящем много голяма част от хората страдат от висок холестерол, който вече е патология и води до редица здравословни проблеми.
 
Какви са симптомите при висок холестерол?
 
Няма как да познаем по външни признаци, че нивото на холестерола ни се е повишило. Но това не означава, че той не нанася сериозни поражения в организма ни. 
 
Високите стойности на холестерола са отговорни за уплътняването на артериите и развитието на атеросклероза. Така се намалява луменът на кръвоносните съдове, забавя се кръвният ток и се създават условия за сърдечносъдови проблеми.
 
Тестът на холестерола обаче е лесен и евтин... 
 
Изследването е просто...
 
Взима се кръв. Изследва се профилът на липопротеините. Изброяват се различните мастни молекули и се получава резултат за общ, LDL (лош), HDL (добър) холестерол и триглицериди.
 
Изследването се прави на гладно – не трябва да е консумирана храна през последните 9 – 12 часа.
Провежда се минимум веднъж на 5 години.
 
Продължението на материала може намерите в галерията на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase