Снимка: Reuters

 Ароматите са първият признак, който получаваме от ястието, цветето или човека пред нас. Още преди да вкусим от приятно ухаещата гозба, вече сме наясно дали тя ще ни хареса или не.

 
Освен с носа си, можем да усетим аромата на храните и чрез сърцето, кръвта и белите дробове, твърдят изследователи.
 
По думите им в тези органи се намират клетки, имащи същите рецептори за разпознаване на аромати, като в носа.
 
Разположените специални клетки в слузта, покриваща обонятелния епител в задната част на носа, улавят химическите съединения, намиращи се в аромата на дадено ястие и ги локализират.
 
Учени от Техническия университет в Мюнхен, Германия установяват, че клетки, изолирани от кръвни проби на човешки организъм, са привлечени от молекули, отговорни за производството на определен аромат.
 
Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи, дали когато молекулите са попаднали вече в тялото, функционират по същия начин, както когато попаднат в носа.
 
Според експерти проучването може да помогне за използването на ароматите и с лечебна цел, предотвратявайки развитието на заболявания на кръвта и жизненоважни органи. На подобен принцип действа и ароматерапията, която служи за намаляване на стреса и напрежението.
 
Още интересни новини за здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase