Снимка: Reuters

Анаеробните упражнения са такива, при които кислородът не участва в генерирането на енергия в мускулите (от гръцки – ан – без, и аер – въздух, безвъздушни). Това са интензивни мускулни съкращения, целящи преодоляване на съпротивление чрез експлозивно, но краткотрайно генериране на голямо количество енергия. Въпреки че аеробният компонент не може да бъде изключен напълно още от самото начало на съкращението, за анаеробни се приемат интензивни физически усилия, продължаващи не повече от две минути. След това време, аеробният компонент става твърде осезаем, за да бъде упражнението класифицирано като анаеробно.

Анаеробните упражнения използват почти изключително запасите от гликоген (вид въглехидрат) в мускулите. Те не черпят от мастните депа в мастните клетки, поради което са много неефективни при опити за сваляне на тегло. Напротив, редовното (и правилно) изпълняване на анаеробни упражнения, съчетано с достатъчен прием на белтъци, увеличава телесната маса. Това става най-вече чрез увеличаване на нетната мускулна маса. Това, от своя страна, се постига както чрез увеличаване на съкратителните филаменти в мускулите (които непосредствено осъществяват съкращението), така и чрез увеличаване на запасите от гликоген, съхранявани в мускулите. Нетният резултат от всичко това е увеличаване на мускулната маса, сила и обем.
 
Правенето на анаеробни упражнения за намаляване на телесното тегло е честа грешка, която начинаещите във фитнеса допускат. По-опитните спортисти, обаче, знаят, че за тази цел те са почти безполезни. Добре известно е, че силовите спортове и бодибилдингът включват в рутината си почти изключително анаеробни упражнения. Това означава кратки серии от не повече от 20 повторения, извършвани за по-малко от минута и половина с не повече от две минути почивка между сериите, за всяка мускулна група.
 
Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase