Снимка: Reuters

 Проф. д-р Хайнц Щромер е акушер-гинеколог, IVF eксперт, медицински директор и управител на Виена Ин Витро Център.

Проф. д-р Щромер има над 20 години опит в областта на асистираната репродукция. След  дипломирането си работи като асистент в Института по лечение на стерилитета под  ръководството на проф. д-р Файхтингер и в Университетската болница, Клиника по акушерство и гинекология във Виена. Реализира първата бременност след микроманипулационна техника чрез лазер при ин витро процедура. Участва в създаването на IVF сектор в Университетската болница във Виена.

През 1999 г. се хабилитира като университетски професор по акушерство и гинекология с тема на научната работа ”Влияние на различните фактори при лечение на стерилитета чрез  ин витро процедури ”.

През юни 2000 г. основава частна ин витро клиника  Kinderwunschzentum Goldenes Kreuz, Виена , Австрия, с проф. д-р Андреас Обруца. През 2003 г. основава Австрийската IVF асоциация  заедно с проф. д-р Обруца.

Последователно разработва софтуерни програми ”Elia MED”, „Puredoc“ и „QuinniGo“, за документация и качествен контрол при лечението ин витро, като последната е внедрена в много европейски IVF центрове.

Автор е на редица публикации и лекции в областта на репродукцията и контрацепцията.

Основава IVF центровете: „Ferticent“ в Братислава, Словакия , “Gravita”, в Лудж, Полша и двете клиники ”Polisano” в Сибиу и в Букурещ, Румъния. През 2012 г. открива Виена Ин Витро Център в Токуда Болница София.
 
Проф. Щромер, какво представлява ориентираната към пациента с инфертилитет здравна грижа, т. нар. “patient-centred infertility care”?
 
Всяка жена желае да бъде майка, а всеки мъж - да бъде баща. Когато тази най-естествена за човека мечта не може да се осъществи, тогава всяка двойка се оказва подложена на изпитание. Главна цел на клиниките по репродукнивна медицина е реализирането на висок процент бременности и живородени деца. Наред с прилагането на най-модерни методи и технологии на асистирана репродукция, при лечението на стерилитета от съществено значение е изцяло насочването на терапията и здравните грижи към нуждите на пациентите - “patient-centred infertility care”.
 
Съобразяването на терапията с потребностите на двойката с инфертилитет увеличава шанса за зачеване и същевременно предотвратява прекъсването или отказването от лечението преди настъпване на желаната бременност.
 
От значение е и да се обсъдят негативните  аспекти на лечението, които да бъдат сведени до минимум, или дори напълно елиминирани, и двойката да направи информиран избор, базиран на индивидуалните предпочитания. Затова във всеки ин витро център, предлагащ модерни техники и високо качество на работа, поставянето на пациента в центъра на лечението, според мен, трябва да бъде приоритет.
 
На какви основи се базира тази политика на обгрижване на пациента с репродуктивни проблеми?
 
Като член на международен изследователски екип, включващ 4 ин витро клиники от Австрия, Испания, Великобритания и Белгия, участвахме в проучване с цел изследване фундаменталните нужди на европейски пациенти със стерилитет, като резултатите бяха публикувани в списание „Human Reproduction” през февруари 2012 г.
 
Здравното обслужване, насочено изцяло към нуждите на пациентите с репродуктивен проблем, включва в себе си 10 аспекта. Проучихме детайлно всеки един от тях.
 
Базирайки се на това проучване, в нашия ин витро център поставихме пациента в центъра на лечението. Имайки предвид тези аспекти в социалния контакт с двойките с безплодие, и за да можем да отговорим максимално на конкретните нужди на тези пациенти, ние се стараем да преодолеем психологичния дискомфорт като намалим времето за чакане и интегрираме предварително уговорените срещи в техния всекидневен живот. Уведомяваме двойките в детайли какви етапи им предстоят в лечението, за да могат да организират всекидневните си дейности предварително и бъдещата терапия да окаже минимално влияние на личния, професионален и социален живот. Отделно подбираме медикаменти спрямо конкретния случай, за да намалим до минимум страничните ефекти. Даваме възможност на двойките да задават въпроси и да изказват своите притеснения.
 
Продължението на интервюто може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase